Wijnand van Klaveren

Wijnand van Klaveren

Wijnand van Klaveren voltooide 1e en 2e fase piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam: piano met onderscheiding voor originaliteit in de breedste zin bij Willem Brons, orgel bij Pieter van Dijk. Hij won het Bilderberg Improvisatie Concours rond Louis van Dijk (1999) en een prijs op het Nationaal Orgel Improvisatie Concours (2000). Met saxofonist Ties Mellema won hij de 2e prijs het Wolfgang Jacobi Wettbewerb für Kammermusik der Moderne (2002) en de Vriendenkrans van het Concertgebouw (2004).
Hij componeerde en arrangeerde voor Amsterdam Sinfonietta (o.a. Russisch liederen programma, Hollands Hits in een Klassiek Jasje met Karin Bloemen -op cd verschenen-, Wende Snijders en Christina Branco), het Prinsengrachtconcert (o.a. voor Thomas Hampson), Leo van Doeselaar (Deutsches Requiem, opening Haarlem orgelfestival 2008), Jasperina de Jong/Louis van Dijk, Julius Drake, Christianne Stotijn, Arno Bornkamp, Ivo Janssen, het Amstel- en Aurelia saxofoonkwartet en Frommermann. Zijn Trois Pièces de Fantaisie sur un thème de Berlioz voor altsaxofoon en piano zijn uitgegeven bij Uitgeverij Henry Lemoine te Parijs. Hij schreef vrij werk voor orgel, brass band, harmonieorkest, fanfare en saxofoon. In opdracht van het Orgelpark schreef hij een Missa Brevis voor bariton en orgel. Hij speelt regelmatig met Jan-Willem Schaafsma, tenor.

Zijn meest recente werk: de ‘Suite Jachtslot St. Hubertus’ voor het Zeister Philharmonisch Orkest en werken voor Marjolein Koning (hobo’s) en Peter Ouwerkerk, orgel. Hij koestert een speciale liefde voor het werk van de Engelse componisten William Byrd, Herbert Howells, Gerald Finzi, Frank Bridge en William Walton.