Najaarsconcert november 2022

Het Zeister Philharmonisch Orkest speelde op 6 en 13 november 2022 twee werken van Beethoven. Onder leiding van dirigent Johan Olof heeft de jonge pianist Nikola Meeuwsen het 5e pianoconcert ten gehore gebracht. Voor de pauze speelde het orkest de 7e symfonie van Beethoven.

Beethoven's 7e symfonie

De zevende symfonie werd voor het eerst uitgevoerd in 1813 voor gewonde soldaten tijdens een benefietconcert. Vanwege de vele ritmische elementen wordt ook wel de “dans symfonie” genoemd. Het tweede deel, het Allegretto, is een geliefde soundtrack in de filmwereld, onder meer in de “The King’s Speech” uit 2010, waar de muziek de eerste toespraak van de Britse George VI op prachtige wijze ondersteund.

Bron “nporadio 4 klassiek

Beethoven's 5e pianoconcert

Beethoven schreef het 5e pianoconcert, ook wel het “Keizersconcert” genoemd, toen zijn doofheid al in een vergevorderd stadium was. Het zou zijn laatste pianoconcert zijn en hij was al niet meer in staat om zelf de solo partij te spelen. Het stuk is energiek en gecompliceerd wat veel vraagt van zowel de pianist als orkest. Nikola Meeuwsen heeft als jong pianotalent alles in zich om een prachtige uitvoering ten gehore te brengen en voor ons als orkest is het geweldig om hem daarbij te kunnen begeleiden.

bron "de beethoven catalogus"

Flyer-A5 - najaarsconcert

solist Nikola Meeuwsen

Nikola Meeuwsen (2002) profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland.

In augustus 2022 ontving Nikola in Amsterdam de GrachtenfestivalPrijs 2022.
Het Concertgebouw heeft hem de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. 

De NRC noemde hem een talent om in de gaten te houden. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours, en in 2012 het Steinway Concours.

Hij speelde al meerdere keren met het Residentie Orkest. Vorig seizoen vertolkte hij de solopartij in het pianoconcert van Clara Schumann.

Op 24 april 2020 presenteerde Avrotros zijn debuut CD met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach.

Nikola Meeuwsen geeft concerten in binnen- en buitenland.

Hij trad onlangs op met het Residentie Orkest in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Hij gaf solorecitals in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Kamermuziek speelde hij met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn. Een pianoduo vormde hij met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

In augustus 2022 speelde hij in het Gwyl Machynlleth Festival in Wales, op uitnodiging van de pianist en artistiek leider Julius Drake.

Nikola Meeuwsen studeert bij Marlies van Gent en Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola en aan de Koningin Elisabeth Chapel in Brussel (Waterloo) bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) heeft Nikola een prachtige Bösendorfer vleugel in bruikleen gegeven.

www.nikolameeuwsen.com