In de kerk van de Evangelische Broedergemeenschap gaf het Zeister Philharmonisch Orkest zaterdagavond 28 november 2009 , voor een tot de laatste plaats bezette zaal, zijn jaarlijks najaarsconcert.
Een uiterst korte Prelude uit de “Parelvissers ” van George Bizet niet meegerekend, bestond het programma geheel uit werken van Felix Mendelssohn Bartoholdy (1809-1847), en zo deed Zeist ook mee aan de Mendelssohn herdenking t.g.v. het feit dat hij 200 jaar geleden werd geboren. ( Overigens ook nog het sterfjaar van Joseph Haydn!).

Begonnen werd met het beroemde vioolconcert in e kl.t waar Mendelssohn in 1838 aan begon en dat voor het eerst in maart 1845 werd uitgevoerd door de toen beroemde violist Ferdinand David. Sindsdien hoort het met de vioolconcerten van Beethoven en Brahms tot de meest uitgevoerde vioolconcerten. En nu werd het gespeeld met als soliste de 16 jarige Elvira van Groningen. Al snel werd duidelijk, hier stond een violiste voor wie het concert technisch en muzikaal geen geheimen meer had, het langzame middendeel prachtig van toon en de virtuoze finale met verbluffend gemak. Het orkest begeleidde onder leiding van Ivo Meinen zeer verzorgd en gaf de soliste alle ruimte. Het langdurige enthousiaste applaus was zeer verdiend.

En dan na de pauze Mendelssohn 3de Symfonie opus 56, bijgenaamd “de Schotse”. Hij begon het werk in 1829 na een bezoek aan Schotland en voltooide het in 1842. Het behoort nu samen met zijn Italiaanse Symfonie tot zijn meest gespeelde werken.
Het Zeister Philharmonisch Orkest maakte er een feest van, er was duidelijk hard gewerkt en alles lukte. De snelle delen technisch goed , het Adagio mooi van toon goed van samen spel en een speciaal compliment voor de eerste violen die hun vele moeilijke noten zo goed hebben gespeeld!
Ivo Meinen en het orkest kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd concert. Het publiek bleek er net zo over te denken want de uitvoerenden kregen een daverend, langdurig applaus.

Jan Wittenberg