Het Zeister Philharmonisch Orkest gaf 28 maart j.l. in de mooie kerk van de Evangelische Broedergemeenschap in Zeist zijn jaarlijks voorjaarsconcert.
Geopend werd met de ouverture van de opera Anacreon van Luigi Cherubini (1760-1842). Van de meer dan 30 opera’s die Cherubini schreef worden eigenlijk alleen Medea en deze ouverture nog wel eens uitgevoerd. Het orkest was meteen goed in vorm en gaf een mooie uitvoering van het werk.

Als tweede op het programma stond het bekende concert nr. 2 in D voor cello en orkest van Joseph Haydn (1732-1823) met als solist Chris van Balen. Hij speelde het concert met werkelijk verbluffende virtuositeit, prachtig van toon en intens muzikaal. Het orkest zorgde voor een zeer goede begeleiding. Groot succes, langdurig applaus, bloemen en een toegift moest wel volgen en die kregen we ook.

En dan na de pauze de vierde symfonie van Robert Schumann (1810-1846). Schumann componeerde dit grote werk in 1841, maar werkte het in 1852 geheel om. De uitvoering was opvallend mooi van klank, vooral in de Romance en het Scherzo. Sonoor koper, mooie houtblazers en een warme klank van de strijkers, er was duidelijk hard aan gewerkt. Ik zag een nieuwe concertmeester die haar taak goed en enthousiast uitvoerde. Een compliment voor dirigent Ivo Meinen die het geheel met vaste hand leidde. Ook nu weer langdurig staand applaus.
Orkest en dirigent kunnen tevreden terugkijken op een zeer geslaagd concert

Jan Wittenberg