In de sfeervolle kerkzaal van de Evangelische Broedergemeenschap gaf het Zeister Philharmonisch Orkest zaterdag 4 november zijn jaarlijks najaarsconcert.
Sprong dirigent Jan Hulst vorig jaar in voor de ziek geworden Melvin Margolis, dit keer leidde hij het orkest omdat Margolis, na vijftien jaar, zijn werkzaamheden met het Zeister Orkest heeft willen beëindigen.  Het ensemble presenteerde dit keer een zeer gevarieerd programma met werken van  o.m. Beethoven, Tchaikowski en Wagner.
Begonnen werd met de ouverture “Coriolan” van Ludwig van Beethoven, die meteen een perfecte en zeer spannende uitvoering kreeg. Mooi begin. Als tweede werk volgde van Tchaikowski zijn Mozartiana, een aantal variaties over thema’s van Mozart, geen eenvoudig stuk voor een amateur-orkest, maar het werk kreeg technisch en muzikaal werkelijk een zeer goede vertolking met een knappe vioolsolo en mooi samenspel tussen strijkers en blazers. Hierna was de solist van de avond aan de beurt, de jonge harpist Remy van Kesteren (1989). Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al vele prijzen gewonnen w.o. de eerste prijs bij het Nederlandse harpconcours en het Prinses Christina concours. We konden hem beluisteren in het Morceau de Concert van Camille Saint-Saens. Hij gaf het werk een zeer voortvarende, virtuoze uitvoering, waarmee hij veel succes en een langdurig applaus oogstte.
Na de pauze stond Siegfried Idyll van Richard Wagner op het programma. Hij schreef het werk voor zijn vrouw Cosima (dochter van Franz Liszt) ter gelegenheid van de geboorte van hun zoon Siegfried. Het is een van Wagners meest intieme en fijnzinnige werken. De uitvoering begon heel mooi van klank, maar halverwege verminderde de concentratie en waren er wat ongelijkheden, maar er bleef toch veel te genieten. Tot slot weer een ouverture, de Hybriden van Mendelssohn, mooi en met veel enthousiasme gespeeld.
Orkest en dirigent kregen terecht een langdurig applaus.
En daarna werd er nog afscheid genomen van de “interim” dirigent Jan Hulst die het orkest zo geweldig heeft geholpen in een moeilijke periode. Een toespraak en veel bloemen….
En nu wachten op het volgende concert met de nieuwe vaste dirigent.

Jan Wittenberg.