Melvin Margolis

Melvin Margolis

Van 1992 tot april 2006 is Melvin Margolis dirigent van het Zeister Philharmonisch Orkest geweest.
Melvin Margolis is geboren in de Verenigde Staten waar hij ook zijn opleiding kreeg tot altviolist en dirigent. Hij behaalde een graad in de muziek aan de Universiteit van Wisconsin, vervolgde zijn studie aan het Cleveland Institute of Music, en nam deel aan zomercursussen in Tanglewood en het Blossom Music Festival.
Al meer dan 25 jaar werkt hij als dirigent en docent in Nederland. Als muzikaal leider en dirigent van de Hoofdstad Operette in Amsterdam gaf hij meer dan 150 optredens per jaar in alle belangrijke concertzalen en theaters van Nederland en België. Van 1978-2001 was hij docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, faculteit muziek (Utrechts Conservatorium), waar hij leiding gaf aan het conservatoriumorkest en verschillende kamermuziekensembles.

In 1982 leidde hij het Radio Kamerorkest in Mozarts pianoconcert KV 271 met de pianist Bert van de Brink, de eerste prijswinnaar van het Internationaal Concours voor blinde en slechtziende musici in 1981.
Gastdirecties vervulde hij ondermeer bij het Radio Kamer Orkest, bij de concertserie “Vara-Matinee”, bij de uitvoering van Klaus Hubers: “Ërniedrigt-Geknechtet-Verlassen-Verachtet” in het Holland Festival, bij de Canadese Reisopera en het Symfonieorkest van het Marin College (VS).
Als altviolist trad Melvin Margolis solistisch op met het Zeister Philharmonisch Orkest, was solist en lid van het Rheinisches Kammerorchester Köln en was verbonden aan het Utrechts Symfonie Orkest.

In 1985 richtte Margolis het ‘Fine Arts Chamber Orchestra in the Netherlands’ op, dat onder zijn muzikale leiding staat. Optredens van dit ensemble zijn in geheel Europa opgenomen en uitgezonden, en zeer goed ontvangen door critici. Melvin Margolis reisde sinds 1983 herhaaldelijk naar Midden Europa en verder. Hij was gastdirigent in Brasov, Sibiu, Constanta, Botosani, Ploesti (Roemenië), Kielce en Opole (Polen) en Tomsk (Siberoië), waar hij o.a. samenwerkte met de pianist Daniel Podlovsky. In 2000 leidde hij een toernee van de de Camarata Antonio Lucio door de Verenigde Staten.
In 2000 werd hij ook benoemd tot dirigent bij het Wagenings Orkest Sonante. Het werken met amateurs ligt Margolis na aan het hart.

Hij is sinds jaren een gezien cursusleider bij de Vereniging Huismuziek, voor muziek en instrumentenbouw. Hij werk als docent vaak mee aan cursusweekenden speciaal voor strijkers en ook aan zomerweken van de Stichting Kamermuziek Contact.

Het Zeister Philharmonisch Orkest is Melvin Margolis veel dank verschuldigd omdat onder zijn leiding het orkest kwalititatief belangrijk gegroeid is – een bewijs voor wat eerder genoemd werd: dat Melvin Margolis een groot professional is die de amateurkunst een warm hart toedraagt.