Lisa Jacobs

Lisa Jacobs

Lisa Jacobs (1985) studeerde sinds haar achtste bij Joyce Tan aan het Utrechts Conservatorium en sinds 2001 bij Ilya Grubert in Amsterdam, waar zij met een tien met onderscheiding is afgestudeerd voor zowel haar bachelor als haar masterstudie, waarbij volgens de jury ‘superlatieven tekort schoten’ om haar spel te verwoorden. Zij was tevens leerling van Christoph Poppen in München waar zij het prestigieuze Konzertexam volgde en met zeer veel succes in juni 2009 afrondde. Dit werd ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op pas 17-jarige leeftijd maakte Lisa haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld,  zowel in kamermuziekverband op festivals als soliste met vele orkesten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers juichend werd ontvangen. Zo concerteerde zij in Wenen (live voor radio Wien), Praag, Duitsland, Slovenië, Portugal, Zwitserland, Liechtenstein, Rusland, Frankrijk, Litouwen, Mexico, Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en Italië, en  speelde Lisa met vele grote orkesten als het Residentie orkest, het Jeugd Orkest Nederland, Amsterdam Sinfonietta, het Amsterdam Symphony Orchestra, het Orchestra Sinfonica Abruzzese, the Lithuanian State Symphony Orchestra, het Staatsorkest van de Oekraïne en the Lithuanian Chamber Orchestra. In mei 2006 speelde Lisa als soliste met grandioos succes de Symphonie Espagnole van Lalo met het Orkest van het Oosten tijdens een tournee door heel Nederland, wat een invitatie om in 2008 terug te komen opleverde, ditmaal met werken van Ludwig van Beethoven en resulteerde haar vertolking van het Vioolconcert van Carl Nielsen bij het Amsterdam Symphony Orchestra in een nieuwe concerttournee het jaar erop met Brahms’ vioolconcert.

Lisa won verscheidene eerste prijzen op (inter)nationale concoursen (o.a. Iordens Viooldagen, Prinses Christina Concours) en in februari 2005 won Lisa in Litouwen het 2e Internationale Jascha Heifetz concours, waar zij tevens voor haar vertolking van het vioolconcert van Felix Mendelssohn de publieksprijs in de wacht sleepte.Voorzitter van de gerenommeerde jury was Gidon Kremer. Daarnaast ontving Lisa meerdere beurzen in Nederland, Italië en Frankrijk en was verscheidene malen te beluisteren op de nationale en internationale televisie en radio.

Zo was zij eind 2008 te gast in het populaire programma De Wereld Draait Door op Nederland 3 en werd zij door het magazine VIVA gekozen voor hun ‘Hotlist 2009’.Tevens verkoos dit magazine haar tot een van de 400 meest succesvolle Nederlandse vrouwen van 2009.

Op 12 juni jl. trad Lisa met zeer veel succes op tijdens het live op Nederland 2 uitgezonden Hofvijverconcert met het Residentieorkest o.l.v. Neeme Järvi.

In augustus 2008 won Lisa Jacobs de prestigieuze Grachtenfestivalprijs, waaraan onder andere concerten in Sint-Petersburg waren verbonden.

Ze volgde masterclasses bij beroemde violisten en pedagogen zoals Nelli Shkollnikova, Thomas Brandis, Ana Chumachenco en Maxim Vengerov (welke werd uitgezonden door de AVRO en gepresenteerd door Sonja Barend). Tevens was Lisa in de jaren 2002 tot en met 2005 vaste gast in de openbare masterclasses van Herman Krebbers op diens persoonlijke verzoek.

Lisa bespeelt een Rugieri uit 1683, die haar particulier ter beschikking is gesteld. Zij is hier heel dankbaar voor.