Het Zeister Philharmonisch Orkest (Zpho) werd in 1950 opgericht, toen nog als de Nieuw Zeister Orkest Vereniging. Door volhardend repeteren, uitvoeringen verzorgen en medewerking te verlenen aan evenementen in de omgeving, kreeg het orkest een eigen plaats in stad en regio.

In de jaren 60 en 70 was het orkest bijzonder actief. Het speelde met o.a. Theo Olof, Caroline Kaart en Herman Krebbers.
In de jaren tachtig was er sprake van relatieve rust. Er werd wel degelijk gespeeld (oa met Vera Beths en Tibor de Macule), maar niet op een spectaculaire schaal.

Eind jaren tachtig kon (oud)dirigent Willem de Vries het orkest weer naar andere tijden brengen. Zijn opvolger, dirigent Melvin Margolis, heeft deze lijn weten door te zetten. Onder zijn leiding zijn de afgelopen jaren 2 jaarlijkse concerten gegeven met solisten als o.a. Anner Bijlsma, Joep Terwij, Janice Jackson, Henk Soeterman en Ellen Corver.

In 2006 gingen orkest en dirigent uit elkaar. Jan Hulst, dirigent van het Colenso Consort, was zo genereus om een tijdelijke directie te doen. Hij overbrugde de periode, zodat het orkest gelegenheid had om de Brit Nicolas Devons te vinden als nieuwe dirigent. Deze samenwerking duurde niet erg lang. Na een relatief korte periode werd Ivo Meinen aangetrokken om het orkest te leiden.

In 2016 speelt het orkest met evenveel enthousiasme als weleer en hoopt dit onder leiding van de bekwame directie nog lang te mogen doen.

Zeister Philharmonisch Orkest

Zeister Philharmonisch Orkest