Francis van Broekhuizen

Francis van Broekhuizen

Francis van Broekhuizen begon op haar 15e met zingen. Haar eerste privelessen volgde ze bij de Bulgaarse sopraan Dobrinka Yankova te Den Haag. Na een studie Maatschappelijk Werk is Francis gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kevin Smith. Deze opleiding rondde Francis af met hoogste onderscheiding voor artisticiteit.

Een studie volgde aan De Nieuwe Opera Academie alwaar ze verschillende rollen zong, te weten: Eerste dame in Die Zauberflöte van Mozart, Quartilla in de opera Satyricon van Bruno Maderna, Anezka in de Nederlandse premiere van De Twee Weduwen van Smetana en La Baronne in de operette La Vie Parisienne van Jacques Offenbach. Ook hier studeerde Francis met onderscheiding af.

Na de halve finale in het Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch te hebben gehaald en een derde prijs in het Cristina Deutekom concours werd Francis uitgenodigd door Opera Zuid om daar haar debuut te zingen in de opera De Speler van Prokofief als Paulina. Hierop volgde het twee-jarige contract bij Opera Zuid waar Francis de volgende rollen zong: Hanna Glawari – Lustige Witwe van Lehar, Vreemde Vorstin – Rusalka van Dvořak, Micaela – Carmen van Bizet, Cendrillon in de gelijknamige opera van Massenet, Nella – Gianni Schicchi van Puccini en haar grootste succes Suor Angelica in de gelijknamige opera in Il Trittico van Puccini onder leiding van de dirigent Ed Spanjaard.

Daarnaast zong Francis de rol van Fenena in de opera Nabucco van Verdi in het Rai theater te Amsterdam bij Viable Entertainment. En bij het Utrechts Operakoor heeft Francis de rollen gezongen van Leonora – Oberto – Verdi en Lisa – La Sonnambula – Bellini.

Afgelopen zomer heeft Francis gezongen bij Opera Spanga (het Verona van Westelingwerf) als Leporella in een bewerking van Mozarts Don Giovanni, te weten Donna Giovanna. Een geweldige regie van Corina van Eijk. Volgende engagementen zijn bij Opera Trionfo in de Nederlandse premiere van Les aventures du roi Pausole als Diane la Houppe wederom onder leiding van Ed Spanjaard, en bij Opera Animous in Phaeton van Jean-Baptiste Lully. Op dit moment wordt Francis gecoached door de Nederlandse sopraan Charlotte Margiono.

Naast opera houdt Francis zich ook intensief bezig met de Liedkunst. Al meer dan acht jaar is zij een duo met de pianiste Femke de Graaf. Samen geven zij door het hele land concerten en recitals (o.m voor de Vrienden van het Lied) en zij zijn gespecialiseerd in het Romantische liedrepertoire.