Op zaterdag 16 april 2016 spelen we ons voorjaarsconcert in de Broederkerk in Zeist. Het programma zal zijn:

Ouverture Jean de Paris, door Adrien Boieldieu.
Camille Saint-Saëns: Havanaise
Camille Saint-Saëns: Introduction/Rondo Capriccioso

Felix Mendelssohn: Symfonie nr 1.

Solist zal zijn de jonge violiste Merel Vercammen.

merelMerel begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde vanaf haar vijftiende jaar bij Eeva Koskinen aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van haar Bachelor of Music (Honours) bij prof. Jan Repko aan het Royal College of Music in Londen in 2012 heeft Merel in 2014 haar Master of Performance aan het zelfde instituut met hoogste onderscheiding (Cum Laude) behaald. Hiervoor ontving zij studiebeurzen van o.a. het Royal College of Music, het prestigieuze Huygens Scholarship Programme, het Anton Kersjesfonds en een Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Sinds september vervolgt zij haar studie met maandelijkse lessen aan de “Scuola di Perfezionamento Musicale” aan de Fondazione Musicale Santa Cecilia in Portogruaro, Italië bij prof. Ilya Grubert.

Merel won prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de SJMN, waar ze naast de eerste prijs ook de prijs voor de beste uitvoering van een Nederlands werk toegekend kreeg. Ze gaf concerten in de meeste landen in Europa, in Zuid-Amerika en in Noord-Afrika, met als hoogtepunt een optreden in de Londense Wigmore Hall in juli 2013. In Nederland speelde Merel in o.a. Het Concertgebouw, De Doelen en Vredenburgh Leeuwenberg, en soleerde zij met o.a. het orkest van het Utrechts Conservatorium in het vioolconcert ‘Capriccio’ van Otto Ketting.

Verder nam Merel deel aan het Peter de Grote Festival in Groningen, de International Masterclass Apeldoorn, de Holland Music Sessions in Noord-Holland, de Young Talent Course Feistritz en het Ost-West Musikfest in Oostenrijk, Festival MusicAlp Courchevel in Frankrijk, de Suonarte Master Classes en de International Music Campus Porziano Musica in Italië, en de ProCorda Musical Encounters Course in Engeland. Masterclasses kreeg ze van Vera Beths, Elizabeth Wallfish, Phillipe Graffin, Gernot Winischhofer, Alexander Vinnitzky, Valery Oistrach, Liviu Prunaru, Yayoi Toda, Josef Rissin, Lewis Kaplan, Daniel Hope, het Enescu Quartet en Alina Abragimova. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Tunesië gaf Merel een concert op het festival “Jeunes Virtuoses” en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brazilië gaf ze concerten in Rio de Janeiro. Ook gaf zij in 2012 een optreden voor de kroonprins en -prinses van Roemenië in het koninklijk paleis in Bucharest.

In Londen maakte Merel deel uit van diverse kamermuziek formaties, waarmee zij o.a. op het St. Stephen’s Festival en in St. Mary’s Church in Aylesbury speelde, en waarmee zij masterclasses kreeg van o.a. het Wihan Quartet en pianist Leon McCawley. Ook trad zij op voor de Nederlandse ambassadeur, en in de prestigieuze Wigmore Hall met pianiste Jenna Sung. Als lid van het RCM Symphony Orchestra speelde Merel o.a. onder de baton van Bernard Haitink.

Met twee andere jonge Nederlandse musici vormt zij sinds enige tijd het ensemble trio42: een combinatie van viool, harp en saxofoon, welke uniek is in de kamermuziek. Met dit ensemble gaf Merel optredens op festivals zoals de Zeister Muziekdagen, de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Festival Classique, het Internationale Kamermuziekfestival van Janine Jansen en het Kuhmo Music Festival in Finland. Ook maakte trio42 tournees door Frankrijk en Engeland en België. De debuut-CD van trio42 bevat werken van o.a. C. Franck en D. Shostakovich, en werd lovend ontvangen in o.a. Akkoord Magazine.

Daarnaast startte Merel samen met Maria Milstein, Dana Zemtsov en Ketevan Roinishvili het Mirovia Quartet, dat in juni 2014 op het festival van Janine Jansen haar debuut beleefde, en een bijdrage leverde aan de CD “Memento” die lovend werd ontvangen in o.a. Trouw. Sindsdien speelde het kwartet al in het Muziekgebouw aan het IJ en in TivoliVredenburg.

Merel bespeelt een viool van de Italiaanse bouwer A. Postacchini uit 1820, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.