ZPhO speelt Beethoven 5 en Dvorák's Celloconcert op 20 & 21 april 2024

Het Zeister Philharmonisch Orkest viert volgend jaar alweer haar 75 jarig jubileum. Het orkest bestaat uit musici uit de regio Zeist, De Bilt, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en daarbuiten. Daarbij werken we vaak samen met jonge talenten uit de regio.

Ditmaal weer met Thomas Prechal, een jonge cellist die op zeer jonge leeftijd al eerder met ons heeft samengespeeld en zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een professioneel musicus. We zijn verheugd om samen met hem het prachtige Celloconcert in B-mineur van Dvorak uit te voeren.

Na de pauze volgt Beethoven’s 5e symphonie. Iedereen kent natuurlijk het “ta, ta, ta, taaa”. Maar wist u dat deze symphonie nog 3 prachtige delen heeft, waarvan wij hopen dat u daar net zoveel van geniet als wij als orkest.

data:

Klik hier om online kaarten te reserveren. 

Concerten in 2024

  • voorjaarsconcert 20 & 21 April 2024
    • Beethoven, 5e Symfonie
    • Dvorák, Celloconcert met Thomas Prechal, cello
  • concert Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug 14 & 15 september 2024
    • Mascagni, Intermezzo Sinfonica uit Cavalleria Rusticana
    • Bizet/Borne, Carmen Fantasy
    • Mozart, Hoornconcert no. 3
    • Spohr, Symfonie no. 4
  • kerstconcert 14 & 15 december 2024
    • Beethoven, Vioolconcert
    • Tschaikovsky, Notenkrakersuite

Wil je in ons orkest meespelen? We hebben direct plek voor violisten en altviolisten. Kijk dan hier.

Je kunt ons volgen op Facebook.

Het Zeister Philharmonisch Orkest bestaat volgend jaar 75 jaar. We zijn hiervoor een heel bijzonder programma aan het ontwikkelen. Wilt u meer weten hierover? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

ZPHO - voorjaarsconcert 2024 voorzijde web

 

Over Thomas Prechal

Al sinds jonge leeftijd is cellist en componist Thomas Prechal (2004) gegrepen door vrijwel elk aspect van de muziek: van cello spelen en het schrijven van zijn eigen stukken tot muziektheoretische analyse, orkestdirectie improvisatie op cello en piano, het spelen van traditionele volksmuziek en het mooie van mensen samen brengen via de muziek. Als een ‘componerende cellist’ voert Thomas regelmatig zijn eigen composities uit in programma’s met het al bestaande repertoire; door deze combinatie deelt hij ‘dubbelzijdig’ zijn eigen stem met het publiek.

Thomas is meervoudig prijswinnaar bij internationale celloconcoursen Bohuš Heran, Edmond Baert, Gustav Mahler, en David Popper en eerste prijswinnaar bij het Prinses Christina Klassiek Concours én Prinses Christina Compositie Concours. Ook ontving hij in 2021 de Verbier Festival Special Prize of Merit en de Prijs van Regio Zlín tijdens het internationale festival Hudební Kroměříž. Thomas wordt vaak uitgenodigd voor duo- en kamermuziekoptredens die hem, buiten Nederland (Concertgebouw Amsterdam), brengen naar Frankrijk (Salle Cortot), België, Duitsland, Zwitserland (Verbier Festival), Tsjechië (Dvořák Zaal, Rudolfinum Praag), Hongarije, Oostenrijk (Florentiner Zaal) en Spanje (Auditorio de Galicia). Ook als solist met orkest is hij actief en heeft hij gespeeld met o.a. de Martinu Filharmonie Zlín, Stuttgarter Kammerorchester, Real Filharmonía de Galicia, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim en het Noord Nederlands Orkest. Als componist wordt Thomas regelmatig gevraagd voor compositieopdrachten door bijvoorbeeld Gaudeamus Muziekweek, Cello Akademie Rutesheim, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, Koninklijk Mannenkoor ‘La Bonne Espérance’ en het Noord Nederlands Orkest. Inmiddels heeft hij een breed oeuvre aan kamermuziek en orkestrale werken geschreven.

Op vijfjarige leeftijd begon Thomas Prechal met cellospelen bij zijn eerste cellodocente Lenian Benjamins. Tot juni 2022 volgde hij lessen aan de Academie voor Muzikaal Talent bij Jan-Ype Nota en het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Michel Strauss en vanaf september 2022 studeert Thomas aan het Conservatoire de Paris (CNSDMP) bij Raphael Pidoux, waar hij naast zijn hoofdvak ook intensief onderwijs volgt in analyse, écriture, multidisciplinaire improvisatie en orkestdirectie. Thomas speelt op een Jean-Baptiste Vuillaume cello (1866) in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.